Interview met Het Sweelinck Ensemble in Het Kontakt

Interview met Het Sweelinck Ensemble in Het Kontakt

 

Na New York zingt Sweelinck Ensemble nu in Leerdam

   •   28 keer gelezen

LEERDAM • Vier zangers uit deze regio gingen op avontuur naar New York. Nu zingen ze als het Sweelinck Ensemble ook in Nederland. Op 29 september om 20:15 uur zijn ze te beluisteren in de Lutherse kerk in Leerdam.

Het Sweelinck Ensemble bestaat uit Elisabeth van Leeuwen (sopraan), Uzonka Sólyom (alt), Jaap Bron (tenor) en Janko Fraanje (bas). Aan het concert in Leerdam werken ook sopraan Alida Blokland, tenor Wil Lensen en organist Okke Dijkhuizen mee.

Optreden in Carnegie Hall in New York, hoe kregen jullie dat voor elkaar?

“We zijn alle vier betrokken bij Vocaal Ensemble Cantate uit Gorinchem. In dat verband voerden we in maart 2017 het requiem van Maurice Duruflé uit, in Gorinchem. Een maand later werden we door producer DCINY benaderd of we, met andere zangers van over de hele wereld, het requiem wilden uitvoeren in Carnegie Hall op Manhattan. Een geweldige eer natuurlijk! Wij vieren hadden er wel zin in. Eigenlijk per toeval kwam het zo uit dat we ook precies de verschillende stemgroepen vertegenwoordigen, dus we vormden een goed kwartet.”

En toen?

“Het optreden was een groot avontuur en een geweldige ervaring! Het is een feest om met elkaar te zingen. Dus besloten we, eenmaal terug in Nederland, om door te gaan met ons ensemble. We kennen elkaar goed; met elkaar zingen schept een band. Dat hoor je terug in de uitvoering van de muziek, je raakt echt op elkaar ingespeeld. We streven ernaar om ons publiek dat te laten ervaren.”

Vanwaar de naam Sweelinck Ensemble?

“Jan Pieterszoon Sweelinck geldt als de belangrijkste (Noord-)Nederlandse componist van de Vroegmoderne Tijd, de overgang van renaissance- naar barokmuziek. Leuk om te weten: in die tijd waren er kooplieden die veel plezier beleefden aan het in klein verband musiceren. Maar daar was niet zoveel geschikte muziek voor. Zo kwam het dat ze Sweelinck voor hen lieten componeren. En nu zingen wij zijn werken nog steeds. Met eigenlijk hetzelfde doel. We hebben afgesproken: elk concert zingen we, naast andere geweldige muziek, een werk van Sweelinck.”

Welk programma staat in de Lutherse kerk centraal?

“Dit keer kozen we voor het thema ‘Een Italiaanse nazomer’. We brengen zinderende muziek van drie Italiaanse grootmeesters van de vroege zeventiende eeuw: Claudio Monteverdi, Carlo Gesualdo en Girolamo Frescobaldi. Als je de muziek hoort waan je je als vanzelf in een Napolitaans kasteel, een Venetiaans palazzo of in een kapel in Rome, zó sprekend en gevarieerd is de muziek. Entree is 10 euro, inclusief heerlijke Italiaanse hapjes en drankjes na afloop.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *