Het Sweelinck Ensemble

Het Sweelinck Ensemble heeft zijn oorsprong in 2018, toen vier zangers van het ensemble deelnamen aan een uitvoering van het Requiem van Maurice Duruflé in Carnegie Hall, New York. De mogelijkheid werd aangegrepen om ook een eigen programma in te studeren dat met succes zowel in New York als in Nederland kon worden uitgevoerd. Bij alle deelnemers leefde de wens om het hiermee niet op te laten houden. Met de oprichting van het Sweelinck Ensemble wordt een vervolg geven aan deze muzikale samenwerking.

Het Sweelinck Ensemble is een flexibel vocaal ensemble. Met een kern van vaste zangers wordt afhankelijk van de uit te voeren muziek een ensemble gevormd. De muzikale leiding is in handen van Janko Fraanje. Het Sweelinck Ensemble richt zich op muziek die is bedoeld of die zich leent voor uitvoering in kleine, enkele bezetting. De zangers van het ensemble streven met hun gezamenlijke inbreng een hoge uitvoeringskwaliteit na van de mooiste muziek uit vele eeuwen muziekgeschiedenis, samengebracht in originele en samenhangende programma’s. Door de flexibiliteit en de kleine bezetting krijgt de muziek maximale zeggingskracht.

Het ensemble ontleent zijn naam aan Neerlands grootste componist: Jan Pieterszoon Sweelinck. Zijn muziek is van hoge kwaliteit, staat voor goede smaak en verfijning en is vernieuwend, intens en levendig. De muziek van Sweelinck zal regelmatig op onze programma’s staan!